Fikri CİNOKUR
ANTGİAD olağan aylık üye toplantısına Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş konuk oldu. Toplantıda ‘’2024 Yılı Ekonomik Beklentiler’’ konusu ele alındı.
ANTGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sert yaptığı konuşmada, Antalya’nın Türkiye’nin turizm başkenti olduğunu, bu yıl yabancı turist sayısında 15 milyon barajının aşıldığını bildirdi.
Türkiye’nin, turizmde 9 ayda 42 milyar dolarlık gelire ulaşıldığını vurgulayan Sert, şöyle konuştu.
‘’Bu gelirin lokomotifi Antalya olmuştur. Yılsonu için 55,6 milyar dolarlık turizm hedefine de katkımız devam etmektedir. Antalya sadece turizm ile değil, tarım ve sanayisi ile de ülkemize döviz girişi yaratmaya devam ediyor. Ocak- Eylül döneminde toplam ihracatımız yüzde 5,43, yaş meyve ve sebze ihracatı ise yüzde 26 artış gösterdi. Üretimin bir göstergesi olan ticari elektrik tüketimi ülke genelinde yüzde 8,55 artarken Antalya’da yüzde 27 arttı.’’
Türkiye’de vergi geliri tahsilatının yüzde 85 artarken Antalya’da ise yüzde 138 arttığına dikkat çeken Sert, şöyle devam etti.
‘’Konut satışı ülke geneline paralel bir seyir izlerken yabancıya konut satışında 15,5 milyon nüfuslu İstanbul’un bile üzerine çıktık. Bu veriler olumlu gibi değerlendirilse de halkın geneline yayılan bir gelir artışı yaratılamadığı açıktır. Özellikle merkezi ekonomi politikalarının etkisi ile insanlarımız açık bir reel gelir kaybı ile karşı karşıya kaldı. Özellikle konut piyasasındaki bozulma, emekli kenti olan Antalya’yı çok kısa bir süre içinde memurlar ve tüm dar gelirliler için sürgün yeri haline getirdi.’’
Antalya kentinin sosyo-ekonomik yapısının kısa sürede değiştiğini, çok sayıda vatandaşın yabancı talebinin yüksek olduğu yerlerdeki evlerini sattığını ya da kiraya verdiğini anımsatan Osman Sert, şunları kaydetti.
‘’Bu vatandaşlar şehir merkezinden daha uzak bölgelere taşındılar. Enflasyonist ortam bir süre talebi canlı tutsa da toplumun reel gelir kaybı iş hacimlerinde düşüşü beraberinde getirdi. Esnafta ve tarımda SGK’ya kayıtlı insan sayımız düştü. Antalya’da karşılıksız çek hacmi 3,5 katına çıktı. Birçok ekonomik karar için Mart seçimlerinin milat olacağını hepimiz biliyoruz. Maalesef iş insanları olarak önümüzde sisli bir yol var. Bizim o hastalıktan kurtulmak için önümüze tam bir kalkınma haritası koymamız gerektiği açıktır. Kalıcı refah artışı ve zenginleşme için bir an önce hukukun üstünlüğünden, eğitime, vergi reformundan, teşvik sistemine kadar her alanda yapısal reform adımlarını atmaya başlamalıyız.’’
Prof. Dr. Özgür Demirtaş da ANTGİAD üyelerine ‘’2024 Yılı Ekonomik Beklentiler’’ konumu sunum yaparak ekonomik gelişmeler, risk ve fırsatların değerlendirilmesi hakkında bilgi verdi. Toplantı sonunda ANTGİAD Başkanı Osman Sert, Prof. Dr Özgürtaş’a plaket takdim etti.