BERFİN AKKAŞ
Yeni tesis yatırımını tamamladıktan sonra ihracat faaliyetlerine ağırlık veren Hürsan, yabancı pazarlarda büyümesini sürdürüyor. Özellikle yüksek kaliteli preslerdeki başarılarına dikkat çeken Hidrolik Pres Yurt içi Satış Müdürü Onur Atay, bu nedenle birçok sektörün tercih ettiği marka olduklarını söyledi. Üretim faaliyeti sonrasında, sektör olarak katma değerli bir ürün ortaya çıkardıklarını söyleyen Onur Atay, “Bu özel ürün, uluslararası pazarda fırsatların olduğu açık olduğu ve ihracat performansı yüksek bir üründür” dedi. Dış pazarda, hedeflere odaklandıklarını hatırlatan Atay, “Yurt dışı hedeflerimizi ürün bazında her sene artan bir oranda yakalamaktayız” şeklinde konuştu. Makine ihracatının Türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren Atay, “Sektörümüzde ihracat yapan farklı ölçekte çok sayıda firma var. Bunların büyük bir bölümü ihracat ağırlıklı olarak çalışıyor. Bu da sektörümüzün gücünü gösteriyor” dedi.
“55 ülkeye ihracat yapıyoruz”
İhracatta 55 ülkeye ulaştıklarını belirten Atay, “Pazar ağımız her geçen sene yeni bölgeler ile genişlese de ağırlıklı olarak Avrupa sektörün başat pazarı olarak konumlanıyor” dedi. Yeni dönemde Güney Amerika’yı hedef olarak belirlediklerini aktaran Atay, tüm pazarlarda geçerliliği ve piyasası olan pres makineleri pazarına dikkat çekti. Pres makinelerinin çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirten Atay, “Bu geniş kullanım alanına hitap edebilmek için üretilen her yeni makine özel makine özelliği de taşır. Bu kapsamda üretilen her makine hem sektör hem de müşteri bazlı olarak üretilir. Her ülke ya da bölgenin kendine has koşulları ve üretim şartları göz önüne alınır. Hedef ülke pazarındaki ürünlerin detaylı analizi çıkartılır. Eldeki veriler ile değerlendirme yapılır ve ürünlerimiz o hassasiyetle hedef pazara sunulur” ifadelerini kullandı.
Atay, KOBİ desteklerine dikkat çekti
Global arenada Türk üreticisinin rekabetçi bir yapıda olabilmesi için desteklerin önemli olduğunu belirten Atay, “Sektörün ihracattaki gücü ve ülke ekonomisindeki yeri dikkate alındığında, verilen destekler elbette daha da artırılabilir, yeni teknolojiler ve bunların adaptasyonu ile ilgili ekstra destekler verilebilir. Bu noktada özellikle KOBİ’ler, farklı destek programlarıyla desteklenebilir” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı: “Uluslararası alanda Türk malı algısını güçlendirmek adına atılması gereken en önemli adım yüksek teknolojiye sahip olabilmek Bununla beraber teknoloji üreten bir firmanın yüksek kalite standartlarını uygulayacak ekibe sahip olması da önemlidir. Bu alanda çalışmalarımızı ve vizyonumuzu yüksek tutarak Türk malı ürünlerin prestijini yükseltmeye çalışmaktayız.”
“Ar-Ge’ye önem veriyoruz”
Makine sektörünün yüksek katma değer yarattığına dikkat çeken Atay, sektörün yayılma ve çarpan etkisi ile ihracat için büyük önem taşıdığını savundu. Yeni teknolojilerin takip edilerek eldeki teknolojilere adapte edilmesinin katma değeri daha da yükselttiğini ifade eden Atay, “Müşteri odaklı ve özel olarak üretilen makinelerimiz en yüksek katma değer oranlarına sahiptir. Bununla birlikte üretimde yeni teknolojilerin kullanılması ve bunların adaptasyonu için onaylı bir Ar-Ge merkezi olan firmamız yeni teknolojiler ve bunların adaptasyonu ile ilgili hem yurt içinde hem yurt dışında üniversitelerle çalışmalar yapmaktadır” dedi.