EMRE KARTALOĞLU
Torba Yasa Tasarısı diye adlandırılan ve 80 maddelik bu teklifin genel gerekçesi; ekonomik program hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sağlamak. Kanun teklifi içinde vergi mevzuatıyla da ilgili oldukça geniş kapsamlı değişiklikleri öngörülüyor.
TÜRMOB olarak vergi mevzuatındaki değişikliklere her zaman dikkatle yaklaşır, mükelleflerimizin haklarını koruma konusunda hassasiyet gösteririz. Torba Yasa Teklifinin 30., 32. ve 33. Maddelerinde KDV sistematiğine aykırı bir şekilde, tevkifat uygulamasının uygulandığı işlemlerde, mal ve hizmet alıcılarına tevkif ettikleri KDV’yi indirebilmesi için ödeme şartı getirilmektedir.
“Madde 30: Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin indirimi ödeme şartına bağlanmaktadır.”
16 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan tebliğ değişikliğiyle getirilen KDV iade taleplerine ilişkin şart, Danıştay tarafından iptal edilmişti. Bu iptalin ardından tekrar gündeme getirilen benzer bir düzenleme, mükellefler arasında eşitsizlik yaratma potansiyeli taşımaktadır. Yargının daha önce benzer bir düzenlemeyi iptal etmiş olması, bu tür değişikliklerin kanun sistematiğine uygun olmadığını göstermektedir. Özellikle, vergi indirimine ilişkin yapılan düzenleme, mevcut KDV sistemiyle çatışabilecek ve mükellefler arasında adaletsizlik yaratabilecektir.
“Madde 32: Sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamelerinin beyanname verme zamanları öne çekilmektedir.” Öne çekilen KDV beyannamesi verme süresi, özellikle 1 No. lu KDV beyannamesinin 2. No.lu KDV beyannamesinden önce verilmesini gerektirmesiyle, mükellefler ve meslek mensupları için ciddi pratik zorluklar doğuracaktır. Bu düzenleme ticari hayatın gerçekleriyle ve vergi muhasebe ilkeleriyle uyumlu değildir. 1 ve 2 No.lu KDV beyannameleri aynı anda hazırlanmakta ve işlemler birlikte yürütülmektedir. Önerilen düzenleme, mutabakat yapma sürecini, belgeleri toplama sürecini ve yasal kayıtları düzenleme sürecini etkileyerek mükellefler için 10 günlük bir mesai kaybına yol açacaktır. Ticari hayatın gerekleriyle uyumsuz olan bu düzenleme, beyanname verme süreçlerini aksatabilecek ve mükellefleri önemli ölçüde zorlayabilecektir. Bu nedenle, söz konusu teklifin ve 30. maddeyle birlikte değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi önemlidir.
“Madde 33: Sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin ödeme tarihi öne çekilmektedir.”
Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın 19. günü akşamına kadar vermelerine yönelik yapılan düzenlemeye paralel bir biçimde ödeme tarihini de öne çeken düzenleme yapılmaktadır. Bu değişiklik, ticari hayatın gereksinimleri ve vergi muhasebe ilkeleriyle uyumsuzdur. Özellikle, bu düzenleme 30 ve 32. maddelerle birlikte değerlendirilmelidir; çünkü öne çekilen beyanname verme süresi ile paralel olarak ödeme tarihini de değiştirmesi, mükellefleri daha fazla iş yükü ve zaman kaybına sürükleyerek ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyecektir. Bu teklifin, işleyişi daha da karmaşıklaştırması ve mükelleflerin üzerindeki yükü artırması nedeniyle olumlu bir etki yaratması zordur.
Vergi düzenlemelerindeki bu durumu TÜRMOB olarak hazırladığımız “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine İlişkin TÜRMOB Değerlendirme Raporu”nda da detaylı bir şekilde yer vererek TBMM Plan ve Bütçe Komisyon’u görüşmelerinde sunduk. Vergi sistemi, mükellefler ve devlet arasındaki dengeyi sağlamalı, adaleti temsil etmelidir. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve kabul edilen teklifin genel etkileri göz önünde bulundurularak düzenlemenin geri çekilmesi önemlidir.