Türkiye ekonomisinin, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyümesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 13 çeyrektir süren kesintisiz büyüme performansını 14. çeyreğe taşıdığına işaret etti. Yılmaz, “Üçüncü çeyrek büyüme gerçekleşmeleri hedeflerimizle uyumludur” dedi. Yılmaz, üretim yönüyle ele alındığında üçüncü çeyrekte tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinin tamamında pozitif büyüme gerçekleştiğini kaydetti. Yılmaz şöyle devam etti: “Harcamalar yönüyle ele alındığında ise üçüncü çeyrekte sabit sermaye yatırımlarındaki yüzde 14,7’lik yüksek artış, büyümenin daha sağlıklı bir kompozisyonla ve dezenflasyon yaklaşımımızla uyumlu bir patikada ilerlediğini göstermektedir. 2023’ün ilk 9 aylık döneminde ekonomimiz yüzde 4,6’lık bir büyüme performansı gösterirken, OECD ülkeleri ortalama yüzde 1,6, EU27 ülkeleri ise 0,5’lik bir oranda büyümüştür. Açıklanan küresel büyüme verilerine göre üçüncü çeyrekte OECD ve G-20 ülkeleri arasında en iyi büyüme performansı gösteren birinci ülke konumundayız. 9 aylık dönemde ise OECD ülkeleri arasında en iyi büyüme performansı gösteren ikinci ülke, G-20 ülkeleri arasında ise üçüncü ülke konumundayız. Enflasyonla mücadele konusunda kararlı adımlar atılırken, istikrar içinde büyüme hedefimiz doğrultusunda para, maliye ve yapısal reform politikalarımızı güçlü koordinasyonla hayata geçirmeye devam edeceğiz.”
“Yatırımlarda, %14,7 ile son 2 yılın en güçlü artışı”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mal ve hizmet ihracatımızda deprem ve zayıf dış talebe rağmen yüzde 1,1 artış izlendiğini belirterek “Yatırımlarda, makine- teçhizat yatırımlarının etkisiyle yüzde 14,7 ile son 2 yılın en güçlü artışı yaşanırken yatırım harcamalarının katkısı 3,4 puan olarak gerçekleşmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
İhracat ve yatırımlardaki olumlu seyrin sürdürülebilir büyüme yapısı açısından önemli olduğunu vurgulayan Bolat, şu bilgiyi verdi: “Ağustostan itibaren ihracatta izlenen artış ve ithalattaki yavaşlamanın etkisiyle dış ticaret açığı azalmakta, ihracatın ithalatı karşılama oranı yılın ilk yarısına göre yukarıda seyretmektedir. Hizmet ve seyahat gelirleri de yıllıklandırılmış olarak eylül ayında sırasıyla 98,3 milyar dolar ve 46,9 milyar dolar gerçekleşerek rekorunu yenilemiştir. Mal ve hizmetler ticaretinde izlenen olumlu seyir ile cari işlemler açığında son 2 ayda 7,3 milyar dolarlık azalış sağlanmıştır. Söz konusu azalış trendinin devam etmesini bekliyoruz.”
“13 ÇEYREKTİR KESİNTİSİZ BÜYÜYORUZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından, yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Büyüme oranında 3,4 puanlık katkı yatırım harcamalarındaki artıştan geldi. Makine teçhizat yatırımlarının da etkisiyle yüzde 14,7 büyüyen yatırım harcamalarında son iki yıldaki en güçlü artış görüldü. 13 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürüyoruz. ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ hedefiyle hayata geçirdiğimiz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat politikalarımızla Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerini güçlendiriyoruz.”