Mobilya ve orman ürünleri sektörünün temsilcileri, daha büyük krizlerle karşı karşıya kalınmaması için acil adımların atılması çağrısında bulunarak, sağlanacak desteklerle Türk mobilyasını dünyanın talep ettiği ürünler haline getireceklerinin altını çizdi. 4 bin 280 üyesi ile yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlayan Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkan Onur Kılıçer; küresel talep daralması sonrasında ihracat siparişlerinde talebin yavaşlaması, yüksek üretim maliyetleri nedeniyle fiyat rekabetinde geri kalınması ve işletme sermayesi başta olmak üzere finansmana ulaşımdaki zorlukların devam etmesini öncelikli sorunlar olarak sıraladı.
“Mobilyada marka ülke olmaya çalışıyoruz”
Dünyanın en büyük 9’uncu mobilya ihracatçısı olan Türkiye’nin sahip olduğu üretim kabiliyetiyle daha üst sıralarda bulunması gerektiğini belirten Onur Kılıçer, ilk 5 ülke arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi. Bunun için ‘Türk mobilyası’ kavramının dünyaya ezberletilmesi gerektiğini vurgulayan Onur Kılıçer, “Mobilyada marka ülke olabilmek için lobi faaliyetlerine yoğunlaşıyoruz. Ürün çeşitliliği sağlamak ihraç pazarlarında avantaj sağlıyor. Bunun için tasarım anlayışının ve iş gücünün kuvvetli olması gerekiyor. Sektörümüz ABD’ye yılda 1 milyar dolar ihracat yapabilecek potansiyele sahip. Ancak şu an 3’te 1’i kadar ihracatımız var. Hedefimizi gerçekleştirmek için firmalarımızın bu pazarın ihtiyacına göre üretim yapması, markalaşması, bu pazarda kalıcı olması gerek. Rusya da hedef pazarlarımız arasında bulunuyor” dedi.
Nitelikli orman yolları ile ithalat azalacak
Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri Üreticileri Derneği (AKOD) Başkanı Tarık Ciğer ise Türkiye’nin hammadde tedarikinde kendine yetmediğine işaret etti. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) yıllık 35 milyon metreküp kesim planladığını ancak ülkede 50 milyon metreküp hammaddeye ihtiyaç duyulduğunu anlatan Ciğer, “Eksik kalan kısım ithalatla karşılanıyor. Avrupa’nın 4’üncü büyük orman ülkesi olan Türkiye’de, ormanlar her yıl 65 milyon metreküp büyürken, 50 milyon metreküplük ihtiyacı üretecek ormanımız fazlasıyla var. Lojistiğe imkân sağlayacak nitelikte orman yollarının açılmasıyla, ömrünü tamamlamış ağaçların ekonomiye kazandırılması lazım” diye konuştu.
Çukurova’da birliktelik beklentisi
Palet üreticisinden sarf malzemecisine, nakliyecisinden perakendecisine kadar tüm sektör bileşenlerinin tek bir çatı altında buluşacağı üretim ve satış üssü projesi için yer arayışlarının devam ettiğini bildiren Mersin Mobilya Sanayicileri İş İnsanları Derneği (MERMOB) Başkanı Sadık Özkan, “Üretim ve ihracatta öne çıkabilmemiz için bölge olarak beraber hareket etmemiz şart. Organize üretim üssümüz ile Çukurova Bölgesel Havalimanı lokasyonuna yapılacak otel ve fuar alanı bulunan ticaret merkezi ile güçlenebiliriz. Ayrıca önümüzdeki yıl Nisan ayında düzenleyeceğimiz fuar ile perakendecilerimizin rahat bir nefes almalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
“Zanaatkârlar bu ülkenin temel taşıdır”
Mersin Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Bekir Yücesoy, küçük esnafın kiralık işyeri bulmakta zorlandığını belirterek, şöyle konuştu: “Kira fiyatları çok arttı. Dershanelerin arasında faaliyet yürütmeye çalışan esnaflarımız var. Zor günler geçiren zanaatkârlar bu ülkenin temel taşıdır. Sahip çıkmak zorundayız. Diğer yandan hammadde fiyatlarıyla diğer yandan kayıt dışı işletmelerle mücadele etmeye çalışıyoruz. Resmi kurumlar devreye girerek kayıtsız faaliyetleri tespit etmeli. Odalara yetki verilmesi halinde bu çalışmaları bizler de yapabiliriz.”