Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 2023 yılı Genişleme Strateji Belgesi ile Türkiye dahil tüm aday ve potansiyel aday ülkeler için hazırladığı ülke raporuna ilişkin, özellikle siyasi kriterler ile Yargı ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri tümüyle reddettiğini bildirdi.
Türkiye raporu hakkında açıklama yapan Bakanlık, Komisyon tarafından hazırlanan 25. Rapor olmasına rağmen, AB’nin haksız ve önyargılı yaklaşımını muhafaza ettiğine ve bu durumun kaygı verici olduğuna dikkati çekti. Açıklamada, “Özellikle siyasi kriterler ile Yargı ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri tümüyle reddediyoruz. Üye ülkeler bakımından kendi aralarında bile tartışmalı temel haklar alanındaki pek çok konuda ülkemize yönelik haksız iddialarda bulunulması, AB’nin samimiyetsiz ve çifte standartlı yaklaşımının bir tezahürüdür. Bir yandan aday ülke Türkiye ile dış politika, bölgesel gelişmeler, güvenlik, savunma ve sektörel konularda mevcut üst düzey diyalog ve işbirliği mekanizmalarını engellerken diğer yandan bu kritik alanlarda AB politikalarına uyumumuzun azaldığını ileri sürmek en hafif tabirle tutarsızlıktır. Türkiye’nin Gümrük Birliği yükümlülüklerini yerine getirmemesinin ikili ticari ilişkilerin önünde bir engel olduğu iddia edilirken bu engellerin aşılmasına imkan verecek güncelleme müzakerelerinin siyasileştirilerek engellenmesi de, AB’nin benzer çelişkilerinden biri olmaya devam etmektedir” denildi.
Açıklamada, raporda Türkiye ekonomisinin gelişmişliğine, Birlik içindeki rekabet baskısı ve piyasa güçleriyle baş edebilme kapasitesinin vurgulanmasının yanı sıra, Gümrük Birliği’nden bu yana mevzuatını AB müktesebatı ile uyumlaştıran Türkiye’nin pek çok alanda AB standartlarına uyum sağladığı gerçeğinin raporda yer bulmasının izlenilen kararlı politikaların bir yansıması olduğu belirtildi.
Rapora ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, “AB’yi diğer alanlarla birlikte Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerini hakkaniyetli ve ön yargısız bir şekilde ele almaya, ekonomik ortaklık perspektifini öne çıkarmaya dönük adımları atmaya davet ediyoruz” denildi.
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise kurumun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İlerleme Olmaması Üzücü; Sorunlar Devam Ederken Çözüm Önerileri Komisyon Raporunda Yer Almıyor” dedi. AB’nin Türkiye’ye yönelik yaklaşımının dışlayıcı olduğu ve göç ile mülteci konusu dışında Türkiye ile ilişkileri ilerletmeye yönelik bir perspektif sunmadığının görüldüğünü belirten Zeytinoğlu, Türkiye ile ilişkilerin Kıbrıs sorununa endekslenmesinin son derece düşündürücü olduğuna işaret etti. Türkiye ve AB’nin birlikte çalışabilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Zeytinoğlu “Türkiye-AB yeşil ve dijital gündemi, ilişkilerin geleceği açısından kurtarıcı olabilir” dedi.