Canan SAKARYA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 353 Organize Sanayi Bölgesi’nde 82 bin 764 sanayi parselinin 69 bin 446’sının sanayicilere tahsis edildiğini belirterek, tahsis edilen parsellerden 58 bin 192’sinin üretim, 5 bin 704’ünün inşaat, 5 bin 550’sinin ise proje aşamasında olduğunu kaydetti. Toplam parselin yüzde 90’ının tahsis edildiğini, tahsis edilenlerin de yüzde 90’ında üretime geçildiğine dikkat çeken Kacır, parsellerin tümünün üretime geçmesiyle 3,5 milyon istihdam öngördüklerini kaydetti.
Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt veren Bakan Kacır, OSB’lerin yeşil üretim alanlarına dönüştürülmesi çalışmaları çerçevesinde Dünya Bankası’ndan 300 milyon dolarlık kredinin tahsis edildiğini belirterek, Dünya Bankası projesi kapsamında 2023 yılı yatırım programında 40 OSB’nin yeşil OSB’ye dönüşümünün başlatıldığını söyledi.
Güneş paneli üretiminde Türkiye’nin Avrupa’da birinci dünyada 4. sırada olduğunu, iki üç yıl içinde dünya ikincisi olacağını belirten Bakan Kacır, “Önümüzdeki dönemde bu alandaki yeni yatırımlarla kapasiteyi artıracağız ve bir milli rüzgar türbini markasını ülkemizden çıkaracağız” dedi.
Savunma sanayi projelerinden geri adım atmayacağız
Bakan Kacır, savunma sanayi projelerine ilişkin sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada tam bağımsızlık iddiasını milli savunma sanayi projeleri sayesinde sürdürdüğünü kaydetti. “Savunma sanayi projelerinden bir milim dahi geri adım atmayacağız” diyen Bakan Kacır, savunma sanayi ve uzay çalışmalarının pek çok sektörde dönüşümü en üst düzeyde tetiklediğine vurgu yaptı. Kacır, uçan akıllı mobilite alanında bir sahiplenme açığı olduğunu belirterek, dünyada bu alanda 100’e yakın çalışan girişimci olduğunu, Türkiye’nin de iddialı ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Kacır, teknoparklarda 9 bin 800 fi rmanın faaliyet gösterdiğini, bunlardan 226’sının savunma, 321’inin sağlık, 215’inin enerji, 157’sini tarım ve 149’unun kimya sektöründe olduğu bilgisini verdi.