United Payment, bu yıl sonuna kadar işlem hacmini 80 milyar TL’ye, kullanıcı sayısını da 20 milyona çıkarmayı hedefliyor. United Payment olarak 2010 yılından bu yana FinTek sektörünün doğuşuna paralel olarak pek çok gelişime önderlik ettiklerini dile getiren United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, “Türkiye’nin ilk elektronik para şirketlerinden United Payment olarak, global şirketlerden bankalara, KOBİ’lerden kamu kurumlarına kadar birçok kurumun finansal teknoloji alanındaki ihtiyaçlarını orkestra ediyoruz” dedi. Banka dışı finans alanını, dijitalleşmeyle gelen büyümeyi ve şirketlerinin performansını değerlendiren United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, EKONOMİ’nin sorularına şu yanıtları verdi:
Türkiye’de banka dışı finans sektörünün gelişimi hakkında neler ifade edersiniz?
Son yıllarda teknolojinin giderek artan bir hızda benimsenmesi ve müşteri davranışlarının değişmesi ile birlikte ödeme sistemleri büyük bir dönüşüm yaşıyor. Bu noktada tüketicinin beklenti ve ihtiyaçlarına paralel olarak banka dışı finans alanında büyük bir potansiyel görüyoruz. Özellikle dijital ödeme yöntemlerinin ve FinTek şirketlerinin yükselişiyle birlikte bu sektörün büyümesinin hız kazandığını söyleyebiliriz. Açık bankacılık, görünmez finans ve web 3.0 gibi teknolojilerle birlikte önümüzdeki dönem, mobil cüzdanlar ve dijital ödeme platformlarının yılı olacak.
Türkiye’de hızlı büyüyen Fin- Tek sektörü, banka dışı finansın çeşitlenmesine ne tür katkılar sağladığını salıyor?
FinTek sektörünün ana büyüme motoru olan ödemeler konusunda para transferleri, kitlesel fon ve tahsilat servislerinde inovatif hizmetlerin hayatımıza girdiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu çeşitliliğin artmaya devam edeceğini, kişisel finans ve varlık yönetimi alanlarında büyümenin süreceğini öngörüyoruz. Skorlama, kimlik doğrulama ve bilgi güvenliği alanları ise giderek daha önemli hale gelecek. Dolayısıyla bu alanda hem çeşitliliğin hem de işlem hacminin gün geçtikçe artacağını görüyoruz. Bir sıçrama tahtası olarak gördüğümüz banka dışı finans sektörünün önümüzdeki dönemlerde çok daha büyük bir ekosisteme sahip olacağını düşünüyoruz.
United Payment, banka dışı finans ekosistemine olan hizmetlerini nasıl değerlendirirsiniz?
United Payment olarak da bu anlayışla, geleneksel finans sistemindeki düğümleri tek bir tuşla çözerek sektörde ferahlama sağlamayı amaçlıyoruz. Bugüne kadar birçok ödül alan, Akıllı Kasa ürünümüz naktin çok döndüğü perakende ve akaryakıt gibi alanlarda önemli bir düğümü çözmeyi sağlıyor. Firmaların ilgili lokasyonlarında şubede biriken nakit para, personel tarafından Akıllı Kasa içine konulduğu anda, 7/24 gün ve saat farketmeksizin, kasanın doluluğu paralelinde ilgili tutar algılanıp firmanın istediği banka hesabına yansıtılıyor. Yani para eş zamanlı elektronik paraya çevriliyor. Personel, parayı Akıllı Kasa’ya yerleştiriyor, transfer etmek istediği bankayı kasada bulunan panel üzerinden seçiyor ve transfer işlemi gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla bir FinTek, müşterisine operasyonel verimlilik, kişiye özel çözüm ve hız kazandırabiliyor.
United Payment olarak sunduğunuz hizmetlerden çok kısaca bahseder misiniz?
Türkiye’nin ilk elektronik para şirketlerinden United Payment olarak, global şirketlerden bankalara, KOBİ’lerden kamu kurumlarına kadar birçok kurumun finansal teknoloji alanındaki tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. Türkiye’de ödeme sistemlerinin her alanında faaliyet gösteriyoruz. Bu çözümlerimizin regülasyonlar çerçevesinde şu anda belli kısımlarını yurtdışına ihraç etmiş durumdayız.
Büyümenizde, gelişmeleri yakından takip etmenizin, doğru çözümler üretmenizin, işbirliklerinin payı var.
Sanal veya fiziksel kartlar, ödeme altyapı çözümleri, linkle ödeme, kart saklama, POS çözümleri, para transferi ve çok daha fazlasını sunuyoruz. Türkiye’de paranın olduğu her alanda varlığımızı ve büyümemizi sürdürüyoruz. Son olarak, yılın en büyük gelişmelerinden diyebileceğimiz bir işbirliğine imza attık. İş Bankası ile İngiltere’de İş United şirketini açarak sektördeki öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Bankacılığın temellerini atan ve bu yıl 99 yaşını kutlayan dev bir bankanın, ülkede finansal teknolojilerin temellerini atan bir fintek ile bir araya gelerek böyle bir operasyona girmesi sektör açısından da büyük bir örnek. Globalde en hızlı büyüyen Türk fintek olarak, İş Bankası ile yaptığımız bu iş birliğinin hamlelerimize güç katacağına eminiz.
United Payment’ın işlem hacmi ve kullanıcı sayısına ilişkin hedefleriniz nelerdir?
Birleşik Ödeme ismimizle çıktığımız bu yolda hayallerimiz yaptığımız işten, geliştirdiğimiz teknolojilerden her zaman büyük oldu ve şirketin boyu sınırları aştı. Tabii bu süreçte şirket ile birlikte sektör de gelişti, yatırımcı ve müşteri beklentileri değişti. Sektörde marka gücü başarılı birçok son kullanıcıya hizmet veren marka doğdu. Yatırımcı daha sürdürülebilir, regülasyona uyumlu ve marka gücü yüksek şirketlere odaklanırken; müşteriler daha kişiselleştirilmiş çözümler sunan teknolojilere sıcak bakmaya başladılar. Tam da bu noktada United Payment olarak çok doğru bir zamanda bu değişimi hayata geçirdik. Bölgesel güç olma stratejimiz kapsamında marka gücümüzü ön plana çıkararak, doğru stratejiyle ilerleyişimizi sürdüreceğiz. Operasyonlarımızı Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve İngiltere olmak üzere 5 ülkede yürüterek, iş ortaklarımızın finansal düğümlerini çözüyoruz. Şu anda 15 milyon son kullanıcıya hizmet veriyoruz. 2023 yılında da işlem hacmimizi 80 milyar TL’ye, kullanıcı sayımızı 20 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.
FinTek şirketleri, hizmet ağını hızla yaygınlaştırıyor
“Banka dışı finans sektöründe dijitalleşmenin önemli bir etkisi bulunuyor. Bu dijitalleşme, finansal hizmetlerin daha erişilebilir, hızlı ve kullanıcı dostu hale gelmesine olanak sağlıyor. Bu ortam bize FinTek şirketlerindeki yükseliş trendini işaret ediyor. FinTek şirketleri, geleneksel bankalara alternatif olarak hızla büyüyor. Mobil ödeme sistemleri, çevrimdışı ve çevrimiçi ticaret platformları gibi alanlarda yenilikçi çözümler sunuyorlar. Dijitalleşme ile birlikte mobil ödemeler ve dijital cüzdanlar, alışveriş deneyimini dönüştürüyor. Özellikle akıllı telefon kullanımının artmasıyla, bu tür ödeme yöntemlerine olan talep de hızla artıyor. Yine kripto paralar da finans sektöründe önemli bir alan haline geldi. Blockchain teknolojisi ise işlemlerin güvenliğini artırarak finansal süreçlerin verimliliğini artırıyor. Dijital platformlar aracılığıyla bireylerin yatırım yapması ve portföylerini yönetmesi daha kolay hale geliyor. Son olarak InsurTech’ler sayesinde sigorta hizmetleri dijital platformlara taşınıyor. Özetle dijitalleşmenin etkisi ile birlikte hayatın tam merkezine konumlanan bir finans dışı sektör bizleri bekliyor”.