Son yıllarda iş hayatını dönüştüren yapay zeka İK sektöründe de ciddi bir değişime neden oldu. 2022’de ortak olduğu Yenibiriş’te de bu alanda yatırımları artırdıklarını anlatan Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, yapay zekayı iş süreçlerine dahil ettikleri pek çok uygulamayı hayata geçirdiklerini söylüyor.
Ortaklıkla birlikte teknolojik insan kaynakları şirketi’ olmak, işe alım süreçlerinde aday ve işverenlere yönelik 360 derece hizmet sunmak üzere vizyon ve hizmetlerini güncellediklerinden bahseden Karaboğa konuşmasını şöyle sürdürüyor: “İK sürecinin daha hızlı ve objektif ilerleyebilmesi ve aranan nitelikteki adaylar için filtrelemeler dışında online ve yapay zeka uygulamalı değerlendirmelerin yer alması için ürün ve hizmetlerimizi geliştirip online genel yetenek ve dil sınavları ile yapay zekalı video mülakat hizmetlerimizi firmaların kullanımına açtık. Online genel yetenek ve dil sınavları kurumların açık pozisyonlarının niteliğine göre soru yapıyapısını ve zorluğunu değiştirebilecekleri ve online olduğundan her yerden katılım alabilecekleri bir ürünümüz. Yapay zekalı video mülakat ürünümüz ise, yine açık pozisyonun niteliğine göre ister soru – cevap; ister vaka analizi olarak kurgulanabiliyor. Ön eleme süreçlerine baktığımız zaman yapay zekalı İK değerlendirme süreçlerinde bu zamana kadar yüzde 70 seviyelerinde doğruluk payına ulaşılmış durumda. Bu da manuel İK süreçlerindeki ön eleme değerlendirmelerinin başarı oranına çok yakın bir oran. İlgili kurumun değerlendirme skalasının öğrenilmesi ve örneklem sayısının yüksek olması yapay zeka sistemlerinin doğruluk payının artmasında önemli etkenler.”
“İş ilanlarındaki ezberlere son verilmeli”
Yenibiriş’te bugün 20 milyon kişinin özgeçmişinin bulunduğunu ve 10 bin iş ilanı yer aldığını ifade eden Karaboğa, yaklaşık 1.5 milyon kişinin aktif iş arayışında olduğunu anlatıyor. Sonbaharla birlikte özgeçmiş ve ilan sayısının arttığının altını çizen Karaboğa, ancak ilanlara yapılan başvuru sayısının düşük olduğunu ifade ediyor. Deposunda çalıştırmak üzere 500 vasıfsız işçi alacak bir şirketin ilanına 80 başvuru olduğunu aktaran Karaboğa, “Bazen de bir Java Developer pozisyonuna hiç başvuru olmayabiliyor” diye konuşuyor.
İK yöneticilerinin pozisyon için ihtiyacın ne olduğunu tam tanımlayıp buna göre arayışa geçmesi gerektiğinin altını çizen Karaboğa “Sadece Türkiye’de iş yapan bir şirket muhasebe elemanı için İngilizce şartı arıyor. Başlangıç pozisyonu için 3 yıl tecrübe aranıyor. Lisans mezuniyeti şart koşuluyor, ilk 10 üniversiteden mezuniyet önceliklendiriliyor. Bunlar artık günümüz şartlarında eski ezberler. Bunun acil olarak değişmesi gerekiyor. Biz yakın zamanda doğru pozisyona doğru ilan konusunda da önerilerde bulunmaya başlayacağız” diyor.
Bugün en zor buldukları pozisyonların yönetici asistanı, şoförü ve ev işlerine yardımcı kişiler olduğunun da altını çizen Karaboğa, “C-Level yöneticileri daha kolay buluyoruz. Malatya’da bir şirketin CEO pozisyonu için 4 günde 8 aday bulduk. Ama ev işlerinde bize yardım edecek birini 6 aydır arıyorum” diye konuşuyor.
Yeni yüzyılın ilk iş zirvesini yapacak
Yenibiriş markası yeni bir vizyonla çalışmalarını sürdürürken, Cumhuriyetin yeni yüzyılının ilk iş zirvesini düzenlediklerini hatırlatan Uğur Karaboğa, “Bu yıldan sonra da devamlılığı olacak Momentum İş Zirvelerinde amacımız geleceği konuşmak ve geleceğin iş kodlarını birlikte tanımlamak olacak. Bunun için 8-9 Kasım tarihlerinde Mandarin Oriental Bosphorus’ta iş zirvemizi gerçekleştireceğiz. Sektör ve iş alanlarının ana aktörleri gelecek yılı konuşarak gündemlerini şimdiden belirleyecekler. Uzaktan çalışma, yetenek yönetimi, dijitalleşme ve verimlilik kavramlarının üzerinde duracağız. Hem panel konuklarımız hem de dinleyicilerimiz arasında yönetim kurulu üyeleri, C-level yöneticiler, iş dünyası liderleri, İK profesyonelleri, teknoloji öncüleri ve Türkiye’nin genç yetenekleri olacak. Ayrıca düzenlenecek gala gecesinde “100 Yılın Değer Ödülleri” sahiplerini bulacak. Tüm izleyicileri hep birlikte yeni çağın momentumunu birlikte yakalamaya davet ediyoruz” dedi.