Yener KARADENİZ
Önceki gün 56 milyon Euro ile Bozüyük’te bulunan fabrikasının 5. fazını açan Eczacıbaşı Holding, yatırımlarına devam ediyor. Holding, bu kapsamda 150 milyon Euro’su seramik alanında satın alma olmak üzere 2028 yılına kadar 2 milyar Euro’luk yatırım planlıyor. Bu yılı 520 milyon Euro’su seramik kısmından olmak üzere 2 milyar Euro’nun üzerinde ciro ile kapatmaya hazırlanan grup, yine 2028’e kadar gelirlerini yıllık 5 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefliyor.
Eczacıbaşı Holding’in Bilecik’in Bozüyük Kampüsü’nün İnovasyon Merkezi’nde basın mensupları ile bir araya gelen Eczacıbaşı Holding CEO’su Atalay Gümrah, 2019’da seramik ve sağlık gereçleri alanında 4. işletmelerini açtıklarını hatırlatarak, “Şimdi 5. işletmemizi açıyoruz. Yatırıma durmadan devam ediyoruz. Vitra bizim gözbebeğimiz. Eczacıbaşı kurulduktan sonrakin en önemli ikinci adımızdır VitrA. Bu alanda Türkiye’de liderliğimizi açık ara korurken Avrupa’da da alanında önde gelen 3-4 firmadan biriyiz. Yeni yatırım da bu kapsamda pozisyonumuzu güçlendirecek” dedi.
“Sağlıktan 500 milyon Euro gelecek”
Gümrah, önümüzdeki beş yılda holding olarak 2 milyar Euro yatırım yapacaklarını açıkladı. Halihazırda zaten yıllık 200-250 milyon Euro yeni yatırım yaptıklarını anlatan Gümrah, “Ukrayna savaşı Avrupa’daki birçok dengeyi değiştirdi. Almanya Avrupa’nın hasta adamı olarak tanımlandı ki bu Türkiye için çok riskli. Avrupa zayıfl ıyor ve Euro 1.05’lere indi ve inşallah daha fazla inmez. Avrupa’daki kaybı nereden kapatırız dersek Ortadoğu pazarı geliyor. İkincisi ABD. Bu bizim için rekabetçi olmayan pazardı ama Trump’ın Çin’e engel koyması ile potansiyel oldu. Bu seneyi 2,1-2,2 milyar Euro bandında bir aralıkta bitirmeyi öngörüyoruz. Bunun 500 milyon Euro’su sağlık alanında olacak” bilgilerini verdi.
İkinci yarıda talep zayıfladı
COVID salgının en yoğun yaşandığı dönemde sağlık ve hijyen ürünleri talebine yetişmeye çalıştıklarını ifade eden Gümrah, “Bölgeye ürün satmamızın önündeki tek engel usta bulunamaması olmuştu. 2020’nin Haziran ayından itibaren, yazlığını 1-2 ay kullananlar, 7-8 ay kullanmaya başladı. İnsanlar evde kalınca banyo ve mutfaklarının ne kadar eskidiğini fark ettiler. Yenileme kapasitesi çok arttı. Yazlıklarda yenileme olunca şehre döndüklerinde de evlerini yenilediler. Avrupa’da ürün satmanın önündeki en büyük engel tesisatçı eksikliği idi” diye konuştu. Gümrah, “Türkiye tarafı bu yılın ilk yarısında aktifti. Talebin de yoğunluğu vardı. Türk tüketici biraz zamlı dönemde talebi öne çekiyor. İkinci yarıda talepte zayıflama var. Farklı sektörlere bakınca da tüketim ürünleri ve sağlık, iç pazardaki dinamizmle daha iyi performans gösteriyor. İhracata yönelik gruplarda Avrupa’nın zayıflaması daha çevik olmayı gerektiriyor. Bu düşüşü Ortadoğu, Afrika ve ABD gibi bölgelerden telafi ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Cironun yüzde 70’i uluslararası pazardan
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan da geride kalan 65 yılda ciddi bir farkla pazar lideri konumuna yükseldiklerini kaydetti. Türkiye’nin en büyük seramik sağlık gereçleri üreticisi olduklarını ifade eden Özkan, bu sektörde en büyük ihracatçı olduklarını söyledi. Özkan, “Geldiğimiz konumda Türkiye’nin seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını Eczacıbaşı Yapı Gereçleri olarak biz yapıyoruz. 75 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz ve ciromuzun en az yüzde 70’i uluslararası pazarlardan elde ediliyor. İhracat konusunda bizden sonra gelen şirketin 3 katı kadar ihracat yapıyoruz” diye konuştu. Vitra’nın ana markaları olduğu bilgisini paylaşan Özkan; Artema, İntema ve Burgbad gibi markalarda toplamda 5 bin 400 çalışanın bulunduğunu aktardı. Özkan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi 5 stratejik pazarımız var. 4 ülkede de üretim tesisimiz var. Ana üretim kampüsümüz Bozüyük’te. Onun dışında Almanya, Fransa ve Rusya’da toplamda 14 üretim tesisimiz var. Bütün bu üretim tesislerinden 75 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.”
Yapı gereçlerinde yılı 520 milyon Euro ile kapatacak
Hali hazırda 6,7 milyon adet üretim kapasitesine ulaştıkları bilgisini paylaşan Özkan, “Bu, bugün Avrupa’nın 4. büyük üreticisi olduğumuz anlamına geliyor. Ve banyo mabilyalarında 800 bin adet modül üretimimiz var. Armatürde 2,2 milyon adet, yıkama alanlarında 750 bin ve rezervuarda da 2 milyon adet kapasitemiz var” dedi. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin finansal performansı konusunda da bilgi veren Özkan, geçen yılı 510 milyon Euro ciro ile kapattıklarını, bu yıl ise hedefl erinin 520 milyon Euro olduğunu anlattı. Özkan, “510 milyon Euro önemli çünkü artık yarım milyar Euro’luk şirket olduğumuz anlamına geliyor. Sektörde bir üst lige geçtik. Bu konuda en büyük oyuncumuz seramik sağlık gereçleri. En büyük pazarımız Avrupa ve ciromuzun yüzde 50’sini AB’den elde ediyoruz. Daha sonra Türkiye, Rusya, Ortadoğu ve Afrika gibi bölgeler geliyor” şeklinde konuştu.
Kilogram başına ihracat 2 dolara yükseldi
Sektör şüphesiz en hareketli dönemini salgın döneminde yaşadı. Artan hijyen ihtiyacının sağlık gereçlerine olan talebi patlattığını anlatan Özgen Özkan, “Bu dönemde ciromuz 330 milyon Euro’dan 510 milyon Euro’ya çıktı. Seramik sağlık ürünlerinde yerli muhteviyat yüzde 82. Bu sektör ve biz bu konuda cari fazla veriyoruz. Kilogram başına ihracat değeri de 2 doları aştı” dedi. Bozüyük’te 5. Faz yatırımın tüm aşamaları tamamlandığında yatırım değerinin 76.5 milyon Euro’ya ulaşacağını dile getiren Özkan, ulaşacak yatırımlarda önceliğin sürdürülebilirliğe ve fırsat eşitliğine verildiği söyledi.
Satın almaya 150 milyon Euro
Açılacak beşinci fabrikanın birinci fazda 51 milyon Euro’ya mal olduğunu ikinci fazda ise 19 milyon Euro’luk bir yatırım daha yapılacağını kaydeden Özgen Özkan, yıllık 2 milyon adetlik üretim kapasitesi olduğunu açıkladı. Özkan hedeflerinin 2028 için 1 milyar Euro’luk ciroya ulaşmak olduğunu belirterek şöyle devam etti: “1 milyar Euro’ya gelmek için sadece organik değil, inorganik de büyümemiz, satın alma yapmamız gerekiyor. Portföyümüze eklemek istediğimiz ürünler var ve bunun için de satın alma planlıyoruz. 150 milyon Euro’luk satın alma bütçemiz var. Suudi Arabistan ile çalışma içindeyiz. En büyün seramik sağlık gereçleri firması ile bir ortaklık yapmaya çalışıyoruz.”