Nihat DELİBAŞI
Artan girdi maliyetleri karşısında fiyat rekabetinde Çin başta olmak üzere Uzakdoğulu rakiplerinin gerisine düştüklerini kaydeden Denizlili ev tekstili üreticileri acil önlem çağrısında bulundu. Kapasitelerin dokumada yüzde 30, boyahanelerde yüzde 40-50, konfeksiyonda da yüzde 50’lere düştüğünü belirten sektör temsilcileri önlem alınmadığı takdirde kitlesel işten çıkarmalar olabileceğine dikkat çekti.
Motif Global Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli CHP Milletvekili Şeref Arpacı, Denizli’nin motifi tekstil sektörünün son 1,5 yıldır izlenen yanlış para ve enerji politikaları sebebiyle eridiğini söyledi. İşten çıkarmaların başladığını vurgulayan Arpacı, “Son 1,5 yılda doğalgaz fiyatı 12, elektrik fiyatı 8, işçilik 4 kat arttı. Bu yüzden de sanayici yüksek maliyet enflasyonuna maruz kaldı. Bir fabrikada üretilen her şeyin maliyeti 2 katına çıkarken Çin, Pakistan, Bangladeş gibi rakiplerimizden negatif anlamda ayrıştık. Şu anda biz yüzde 50 pahalıyız. Sektörde işten çıkarmalar başladı. Önlem alınmazsa işten çıkarmalar yaygınlaşacak” diye konuştu.
“Dünya standartlarında üretim koşulları sağlansın”
Avrupa’daki önemli tekstil fuarlarının ocak-şubat aylarında olduğunu sözlerine ekleyen Arpacı ülke ekonomisinde stagfl asyon belirtilerinin artarak devam ettiğini ifade etti. Arpacı, “Geçtiğimiz yıl fuarlarda rakiplerimize karşı fiyat tutturamadığımız için 2023 sonbahar kış siparişlerini kaçırdık. Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon cari fazla veren, istihdam deposu sektör. Ülke ekonomisi için bu kadar önemli bir sektör. Yapılması gereken sanayicinin maliyetlerinin düşürülerek dünya standartlarında üretim yapabilecek koşullar sağlanmasıdır” dedi.
“Tekstil ve hazır giyim sosyal barışın sigortası”
Denizli Sanayici ve İş İnsanları (DESİAD) Başkanı Nuri Turgut, pandemi sürecinde pazar kaybeden Uzakdoğu ülkelerin agresif satış politikaları, devlet destekleri ile oyunu yeniden kurduğu pazarda Türk sanayicisinin artan maliyetleri ürüne yansıtmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Şu an rakiplere karşı yüzde 50 daha pahalı kalan Türk tekstil ürünlerinin pazar kaybetmeye devam ettiğini kaydeden Turgut, “İşten çıkarmalar tek tek de olsa başladı. Korkarım ki artarak devam edecek” dedi. Tekstil- hazır giyim ve konfeksiyonun ülke genelinde 3,5 milyon istihdamla sosyal barışın sigortası olduğuna vurgu yapan Turgut, sektörün tüm olumsuzluklara karşı direnmeye devam ettiğini söyledi. Turgut, şunları söyledi: “Önümüzdeki 3-5 yıl çok önemli. Sektörün değişim ve dönüşümünde destek mekanizmaları hızla devreye alınmalı. İstihdam kayıplarına ihracat kaydı şartıyla 3-5 yıl süreli sektörel teşvikler devreye alınırken, sektör de katma değerli üretim, marka konusunu gündem yaparak Avrupa pazarına karşı lokasyon, hizmet ve kalite avantajını kaybetmemek için güç birliği içinde olmalı.”