Fikri CİNOKUR
AB Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlemesinin ihracatta karbon ücreti maliyetinin 150 milyon Euro’yu bulabileceği belirtildi.
Üyelerini üç yıldır AB’nin “Yeşil Mutabakat Anlaşması”na hazırlayan Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından tarım sektörünü bilgilendirmek için “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Tarım” konulu eğitim düzenlendi. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül açılışta yaptığı konuşmada, ATB olarak 3 yıldır üyelerini ve tarım sektörünü yeşil mutabakata hazırladıklarını söyledi. Bülbül, “Çünkü çevre dostu sürdürülebilirlik, önümüzdeki dönemdeki ihracatımız için karbon ayak izi çok önemli bir konu haline geliyor. Tarımsal ticaretimizin devamı için işletmelerimizin karbon ayak izini azaltmak zorundayız. Aksi halde AB Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlemesi mekanizması devreye girdiğinde, tarımsal ihracatımızın uğrayacağı karbon vergisi maliyeti bugün itibariyle 150 milyon Euro’yu bulabilir. Önümüzdeki dönemde bu maliyet daha da artacaktır” dedi.
Çevreyi tehdit eden, iklim değişikliğine neden olan karbondioksit salınımını azaltmaya yönelik çalışmaların bir etabı olarak “Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama” yazılımı geliştirdiklerini anımsatan Halil Bülbül, şöyle devam etti: “Tarım sektörü bu hizmetten yararlanmalı. Antalya, Türkiye’nin yaş sebze, meyve ile kesme çiçek ihracatının lokomotifi. Antalya’nın ihracatının yarısından fazlası da yine ağırlıklı olarak AB ülkelerine yapılan tarım sektörüdür. Tarım sektörümüz hazırlığını yapmalı.”
Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Civelekoğlu ise, ‘AB Yeşil Mutabakatı ve Ortak Tarım Politikası’ başlıklı sunum yaptı. Civelekoğlu, “AB’nin sınırda karbon düzenlemesi Türkiye’nin ihracatını doğrudan etkileyecek. Ticaretine devam etmek isteyen tarım işletmeleri sera gazı emisyonlarını hesaplamalı ve kendilerine yol haritası çizmeli. Bu konuda ATB’nin geliştirdiği Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama yazılımından yararlanılabilirler. AB ülkeleri, 1 Ekim 2023- 31 Aralık 2025’e kadar karbon salımıyla ilgili mali yükümlülük doğmayan geçiş dönemi belirledi. Tarım işletmeleri buna göre hareket etmeli” diye konuştu.