Mehmet KAYA
Türkiye’de, 6 Şubat depremleri ve ihracat pazarlarındaki yavaşlamanın yaşandığı yılın ilk çeyreğinde, kişi başına üretim bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında arttı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik istatistiklerine göre 2023 ilk çeyreğinde bir önceki yıl aynı döneme göre ise yüzde 5,2 gerileme yaşandı. Çalışılan saat başına üretimde de benzer bir manzara oluştu. Önceki çeyreğe göre 0,4 oranında üretim artarken, yıllık bazda yüzde 4,5 oranında düşüş gerçekleşti. Düşüşe ana etki madencilik ve enerji sektöründen geldi. Yıllık bazda çalışan kişi bazında en fazla artış gösteren üretim grubu sermaye mallarında yüzde 7,8 ile sermaye mallarında gerçekleşti. Aylık bazda ise yüzde 1,3 ile dayanıksız tüketim mallarında yaşandı.
Tekstilde üretim düştü ama giyim eşyası üretimi arttı
Depremin yaşanmasının ardından sanayinin etkisine yönelik en önemli göstergelerden verimlilik istatistiklerinde, yıllık bazdaki sert düşüş dikkati çekti. Deprem bölgesinde en fazla etkilenen sektör tekstil, hazır giyim olmuştu. Özellikle Kahramanmaraş merkezli iplik üreticileri etkilenmişti. İplik üretimindeki zorluk nedeniyle, hazır giyimin de etkilendiğine yönelik yoğun haberler yapılsa da üç ayın geneline bakıldığında hazır giyimin artış yaşadığı, bu firmaların alternatif yollarla tedarik sağladığı sonucu çıktı.
Kişi başına üretime göre, 2023 ilk çeyreğinde bir önceki yıl aynı döneme göre üretim tekstilde yüzde 13,02 oranında geriledi. Giyim eşyasında ise üretim yine yıllık bazda 6,04 oranında yükseldi. Çalışılan saat başına üretim dikkate alındığında ise yine yıllık bazda tekstilde üretim yüzde 11,16 geriledi. Hazır giyimde ise yüzde 7,85 arttı.