Burcu SUNA
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, üreticilerin 1 milyon 350 bin adet dana müracaatı yaparken, bakanlığın 500 bin adet sınır koymasıyla Konya’da işletmelerin boş kaldığını söyledi. Kentteki kırmızı et üretiminin durumu ve fiyat artışıyla ilgili EKONOMİ’ye bilgi veren Karabulut, uygulanan politikalar nedeniyle artan girdi maliyetlerinden dolayı ithalata yöneldiklerini ama bunun bir çare olmadığını vurguladı.
“İşletmelerin yüzde 50’si boş”
Maliyetlerden dolayı hayvan kesiminin de sekteye uğradığına vurgu yapan Nazif Karabulut, “Besici hayvanı kesiyor fakat yerine yenisini koyamıyor. Bu da artık ithalata yöneleceğimizi gösteriyor. Yüzde 100 yapılan bu zamların hem üreticiye hem de tüketiciye büyük ölçüde yansıması et alım oranlarının azalmasına yol açtı. İşletmelerin yüzde 50’si boş. Normalde besicilerimiz bir hayvan kestilerse yerine tekrardan bir hayvan koyabiliyorlardı artık bu söz konusu değil” dedi.
“Böyle giderse bir yıl sonra besicilikte tamamen dışa bağımlı olacağımızı defalarca söyledik. Bunun sıkıntısını ilerde çekeceğimizin bilgisini verdik ama kimse bizi dinlemedi” diyen Karabulut, şöyle devam etti: “Bu politika yüzünden üretici zararına satış yapıyor. Bu yüzden de üretici sektörden uzaklaşıyor. Mesleğin yok olma tehlikesi var.”
İthalatın çözüm olmadığını belirten Karabulut, Konya’nın hem ette hem de sütte ülke genelinde birinci sırada olduğunu bildirdi. Fiyat istikrarsızlığı nedeniyle kentin bu yerini kaybettiğini ifade eden Karabulut, et tüketimde yüzde 50 azalma olduğunu, Konya’da karkas etin kilosunun 215 TL’den satıldığını, zaten zirvede olan bu fiyatın daha da yükselmeyeceğini belirtti.
Karabulut, firmalara, kapasitelerinin altında ithalat yapma hakkı verildiğini belirterek, “Bu çok yanlış bir uygulama bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Sesimizi duyurmak için elimizden geleni yapacağız. Konya besicilikte lider şehir bunun yok olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.