Fikri CİNOKUR
Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Osman Sert, konut ve kira fiyatlarının astronomik rakamlara yükselmesinin Antalya ekonomisinin sürdürülebilirliğini tehdit eder duruma geldiğini bildirdi. Yeni seçilecek milletvekillerinden öncelikli olarak çalışanların barınma sorununa çözüm üretmelerini isteyen Sert, Antalya’nın, özellikle asgari ücretli ve memurlar için bir sürgün yerine dönüştüğüne dikkat çekti. Antalya’da ekonominin sürdürülebilirliğini tehdit eden düzeyde barınma maliyeti artışı olduğunu anlatan Sert, şöyle devam etti: “Son süreçte konut ve kira ücretlerinde yaşanan aşırı yükseliş, nitelikli insan gücünün bile Antalya’da barınmasına olanak vermeyen düzeye çıkmış, asgari ücretli kesimin erişim gücünü çoktan aşmıştır. Gelinen noktada Antalya, asgari ücretli ve memurlar için adeta sürgün yerine dönüştü. Tecrübeli, teknik ve ara eleman pozisyonunda çalışan personellerin Antalya’dan tersine mecburi bir göçü başladı.”
“İşveren önce Antalya’da yaşayacak yeriniz var mı? diyor”
ANTGİAD olarak bir süredir Antalya ekonomisinin dinamiği olan insan kaynağının nasıl korunacağına yönelik sorunu konuştuklarını vurgulayan Osman Sert, “İş insanı arkadaşlarımız yüksek nitelik istenmeyen işlerde bile asgari ücretin üzerinde bedelle çalışacak kişi bulamadıklarını söylüyor. İş başvurularında adaylara ilk sorumuz nitelikleri değil, (Antalya’da yaşayacak yeriniz var mı?) oluyor. Çünkü ortalamanın üzerinde ücret alan bir çalışanın bile astronomik artan kiraları karşılamasının ve temel standartlarda bir hayat yaşamasının mümkün olamayacağını ve işine odaklanamayacağını biliyoruz. Diğer taraftan birçok iş insanı da yaşanan kira artışlarını karşılayamıyor, iş yerini tasfiye ya da başka yere taşıma yoluna gidiyor” dedi.
Boş konut vergisi, fazla konuta ekstra vergi gibi önlemlerin artık konuşulması gerektiğini dile getiren Osman Sert, “Konutu bir yatırım aracı olmaktan çıkaran, herkesin ulaşması gereken bir barınma aracı olarak gören düzenlemelerin acilen ulusal düzeyde konuşulması gerekiyor. Bu kapsamda Kanada gibi ülkelerde uygulanmış ve başarıya ulaşmış boş konut vergisi gibi adımlar meclisin gündemine girmeli. Belli sayının üzerinde konut sahibi olandan ekstra vergi alınması gibi uygulamalar kamuoyunda ve akabinde mecliste daha ciddi konuşulmalıdır” diye konuştu.
“Turizm sektörü de kira desteğini konuşmalı”
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, şu anki ücretlerle çalışanın hem kirada oturması hem de yaşamasının çok zor olduğunu söyledi. Turizm sektörünün çalışanlarının barınma sorununu otel lojmanlarıyla çözmeye çalıştığını ifade eden Kavaloğlu, şunları kaydetti: “Turizm sektörü pandemide çalışanını kaybetmişti. Aslında turizmde istihdam sorunu yok, yönetim sorunu var. Bunu yönetmekle yükümlü olanlar doğru kararlar almak zorunda. Sektör olarak personelimize lojmanlarımızı, konaklama olanaklarımızı elimizden geldiğince sunuyoruz. Zincir otellerin olanakları daha fazla. Ama 5 yıldızlı otellerde çalışanların yüzde 30’u lojmanlarda konaklıyor.” Turizm sektörünün çalışanlarını tutmak ve kaybetmemek için çeşitli çalışmalar yaptığını belirten Kavaloğlu, kamu ve özel sektörün çalışanlara kira desteği vermesi konusunu değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Kavaloğlu, “Normal şartlarda çalışanlara kira desteği verilmeli. Turizmde sürdürülebilir olmak için sektörün kaynağı insandır. Bunun içinde personelin ayakta kalması lazım” dedi.
“Yabancıya konut satışı durdurulmalı”
Antalya için kira fiyatları konusunda özel önlemlerin alınmasını isteyen Osman Sert, “İlk olarak yabancıya konut satışı süreç normalleşinceye, ilimizdeki konut arzı talebi karşılayacak düzeye ulaşıncaya kadar durdurulmalı. Antalya’ya göç sınırlandırılmalı, çalışan alt-orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın erişebileceği olanaklarda sosyal konut projeleri devreye alınmalı. Aksi halde turizm ve tarımının lokomotifi olan kent ekonomisinin dinamizmini sürdüremediğini görmemiz olası” dedi.