Duygu GÖKSU
Türkiye’nin gelecek yüzyılında ekonomik kalkınması için önerilerin paylaşıldığı “Türkiye Yüzyılında Türkiye Ekonomisi” temalı İzmir İktisat Kongresi’nin ikinci gününde, “Türkiye Yüzyılında Girişimci Gençler” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Yusuf Baran’ın yaptığı panelde, Türkiye’deki gençlerin büyük bir potansiyelinin olduğunu ve bu gençlerin doğru alanlara kanalize edilmesinin önemli fırsat alanları yaratacağı vurgulandı.
Panelin konuşmacılarından Trendyol Group Uluslararası Ticaret Direktörü Burcu Yaşar Topuz, Trendyol’u, bir teknoloji şirketi olarak tanımladıklarını söyledi. Topuz, “Türkiye’de çok genç bir nüfus var. Onları doğru yere kanalize etmek bizim gibi start-up şirketler için çok büyük bir potansiyel taşıyor. Trendyol’un Ar-Ge departmanında çalışan 2 bini aşkın mühendisimiz var. Şu an Türkiye’de şirketler faaliyet bütçelerinden ortalama yüzde 3’ünü teknolojik gelişime ayırıyorlar. Bizde ise bu oran yüzde 27. Türkiye’deki yetenekli mühendis kaynağını doğru teknolojileri geliştirmeye yönlendirebilirsek, potansiyelimizi ortaya çıkarabiliriz. Bu büyük bir fırsat alanı” diye konuştu
“Gençler kendi işinin sahibi oluyor”
Türkiye’nin genç nüfusu açısından güçlü bir kaynağa sahip olduğunu söyleyen Narlight Aydınlatma Yönetim Kurulu Başkanı Safa Narlı ise, “Girişim, yenilik ürünü olduğunda, gençlerin önünü açacak birçok destek mevcut. Tüm dünyada her geçen gün gençler eğitim hayatlarını tamamladıktan sonra, kendi işinin sahibi olma hayalini gerçekleştirmek istiyor. Her dokuz yetişkinden biri aktif bir iş girişiminde bulunuyor. Bir araştırmada, ABD’de her ay 565 bin işe başlandığı görülüyor. Çok dinamik bir dönemdeyiz. Türkiye’de 3,5 milyon civarı girişimci mevcut. Bu açıdan en önemli dönemi yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Cesaret ve kapitale ihtiyaç var”
Konuşmasında Türkiye’nin konumu açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Scotty Girişim’in Sahibi Tarkan Anlar, “Tüm pazarlara açılabilecek bir noktadayız. Girişimcilik, az kişi ve cesaretle, hızlı kurulup hızlı büyüyen bir dünya. Cesaret ve kapitale ihtiyaç var. Türk gençliği bu cesarete sahip. Bundan 10 sene önce sermayeyi bulmak çok zordu. Kaynaklar daha ulaşılabilir hale geldi. Çağ internet çağından yapay zekaya geçiyor. Türkiye’de de bu alanlarda hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Çok büyük bir potansiyelimiz var” dedi.