Doğalgaz piyasasında tam serbestleşmeyi getiren, BOTAŞ’ın depolama, ithalat, iletim, ticaret, dağıtım gibi fonksiyonlarına göre şirketlere bölünmesinin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yapılabilmesine imkân sağlayan, organize sanayi bölgelerinin işleyiş süreçlerini kolaylaştıran düzenlemeleri içeren Organize Sanayi Bölgeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanunla, Türkiye’nin gaz ithalat anlaşması olan ülkelerle özel sektörün yeni anlaşma yapamayacağı yönündeki düzenleme kaldırılıyor. Ülkeler arası uzun süreli bir anlaşma olsa da özel sektör anlaşma yapabilecek, aldığı gazı iç piyasaya satabilecek, ihraç edebilecek. Bu konudaki izin yetkisi EPDK’dan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na geçti. Ayrıca, ihracat söz konusu ise ayrı bir tarife belirlenebilecek. Teklifl e, BOTAŞ’ın depolama, ithalat, iletim, ticaret, dağıtım gibi fonksiyonlarına göre şirketlere bölünmesinin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yapılabilmesine imkân sağlanıyor. BOTAŞ’ın faaliyetlerinin ayrıştırılması ve yeniden yapılandırılması amacıyla kurulacak şirketlerin işletme konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ve bu kapsamda gerçekleştirilecek devir ve benzeri işlemlere dair konular Cumhurbaşkanı Kararı ile düzenlenecek.
OSB Kanunu’na, Yeşil OSB tanımı eklenirken, enerji verimliliği, çevre kriterlerini sağlayan OSB’ler Yeşil OSB olarak tanımlanacak ve bunlar TSE tarafından sertifikalandırılacak. OSB’lerde yaklaşık 8 ile 12 ay sürmekte olan yer seçimi işlemi nedeniyle sanayicinin ortak altyapı ve arıtma gibi OSB imkânlarına erişmekte yaşadığı gecikmenin önüne geçiliyor. Halen planda sanayi olarak belirlenmiş alanlar için yeniden yer seçimi yapılmasına gerek olmadığından şeklen gerçekleştirilen yer seçimi işlemi kaldırılıyor ve sanayi imarlı alanların yer seçimi yapılmadan ilgili idarelerin görüşü alınması ve imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt yapılması kaydıyla hızlı bir şekilde OSB’ye dahil edilmesine veya OSB alanı olarak belirlenmesine imkan sağlanıyor. Kanunla, OSB’lerin finansal olarak daha güçlü ve daha kapsayıcı olmasını sağlamak için konu ile ilgili mesleki derneklerin, birliklerin, kooperatifl erin ihtisas OSB’lerde olduğu gibi karma OSB’lerinde kuruluşuna katılmasına imkân sağlanıyor.
Kütükcü: OSB’lerde yatırım ve üretim avantajları artacak
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “OSB Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun”u değerlendirdi. Kütükcü, OSB kanununda yapılan yeni düzenlemelerin OSB’lerde yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerini hızlandıracağını, Türkiye’nin sanayi üretimine lokomotifl ik yapan organize sanayi bölgelerinin yatırım ve üretim avantajlarını artıracağını vurguladı. Değerlendirmesinde yeni düzenlemeler ile birlikte OSB’lerde yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerinin hızlanacağını vurgulayan Kütükcü, “Yönetmelikte belirtilen şart ve sürelerde yatırım yapmayı taahhüt eden parsel maliklerine, kamulaştırma yapılmadan seçilen alanda OSB tarafından yer verilebilecek. Ayrıca OSB’lerimize ilk defa ön tahsis uygulaması getirildi. Ön tahsis uygulaması ile; artık OSB’lerimiz yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri devam ederken, yatırımcılara belirlenen bedel üzerinden ön tahsis yapabilecekler. OSB’ler ön tahsis uygulaması ile elde ettikleri gelirle, bu alanda kamulaştırma bedellerini ödeyebilecekleri gibi alt yapı çalışmalarını da yapabilecekler. Bu da OSB’lerimizi fi nansal açıdan rahatlatacak. Tüm bu düzenlemeler ile, artık OSB’lerimizin yeni yatırımcılara tahsis yapmak için 4-5 yıl gibi uzun süren yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri hızlanmış, böylece yeni yatırımların da önü açılmış olacak.” OSB’lere üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi verildiğini de ifade eden Kütükcü, “Önceden sadece alt yapı yatırımlarını yaparak, yatırımcılara parsel tahsis eden OSB’lerimize, artık üretime geçme şart ve taahhüdü veren yatırımcılara üst yapılı sanayi parseli kiralama veya satma yetkisi verildi. Bu düzenleme ile birlikte, OSB’lerimiz, elektrik, su, doğal gaz gibi alt yapıların yanı sıra fabrika binalarını da kendileri yaparak, yatırımcılara anahtar teslimi kiralayabilecek veya satabilecekler. Yatırımcı, sadece üretimde kullanacağı makine ve ekipmanlarını, insan kaynağını getirerek üretimini yapabilecek. Bu düzenleme, yerli yatırımcılarımızın yanı sıra özellikle yabancı yatırımcılar için de önemli bir uygulama” şeklinde konuştu.
Ardıç: Sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşıyor
OSBÜK Başkanvekili ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, kanunda yapılan değişikliğin sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşıdığını söyledi. Kanun ile Yeşil OSB kavramının gündeme geldiğini belirten Ardıç, bunlara verilecek desteğin öncelikle sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşıdığını bildirdi. Yönetmelikte belirtilen şart ve sürelerde yatırım yapmayı taahhüt eden parsel maliklerine, kamulaştırma yapılmadan seçilen alanda OSB tarafından yer verilebileceğini söyleyen Ardıç, “Sanayi alanı olarak belirlenen yerlerde, planı onaylayan idarenin görüşünün alınması ve imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt yapılması kaydıyla OSB yer seçimi işlemi yapılmadan OSB alanı kesinleştirilebilecek” diye konuştu. Düzenleme ile OSB alanlarında yatırımların gecikmesini önleyecek hükümlerin hayata geçirildiğinin altını çizen Seyit Ardıç, bunların yatırım ortamının iyileştirilmesi için dev adımlar olduğunu aktardı. Yeşil OSB’lerdeki artışın makroekonomik anlamda nitelikli ve katma değeri yüksek üretimin önünün açılması anlamına geldiğini kaydeden Ardıç, “Yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kavramlarını bünyesinde toplayan ‘yeşil ekonomi’ Ankara Sanayi Odası olarak bizim de önceliğimizdir” dedi. Ardıç, ASO 2.OSB’nin Türkiye’nin ilk yeşil OSB’lerinden birisi olduğuna dikkat çekerken, ülke çapında farkındalığın artırılmasına yönelik çabaların sürdüğünü anlattı.