Mehmet Hanifi GÜLEL/Mutlu GÜNEŞ
Güneydoğu bölgesi, depremin ardından sel felaketiyle mücadele ediyor. Deprem bölgelerinde günlerdir yapılan meteorolojik uyarılardan ardından, Şanlıurfa ve Adıyaman’da sele kapılan 10 kişi yaşamını yitirdi.
Adıyaman’da bahçedeki konteynerin suya kapılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi kayboldu. Şanlıurfa’da ise sele kapılan 9 kişi yaşamını yitirdi. Şanlıurfa’da Balıklıgöl taştı, onlarca araç selde sürüklendi.
Harran ilçesinde etkili olan sel suları, birçok köyü olumsuz etkiledi ve yaklaşık 100 bin dönüm ekili tarım arazi su altında kaldı. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, metrekareye iki günde toplam 150 kilogram yağış düştüğünü belirtti.
Bakan Süleyman Soylu sel bölgesinde
Selin vurduğu Adıyaman’ın Tut ilçesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kaybolan 3 kişi için arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Soylu, “163 kişilik bir arama kurtarma ekibimiz çalışıyor, yaklaşık 10 ekip. Tabii selle ilgili gerekli hem uyarılar yapmıştık, hem de bölgede gerekli tedbirleri almaya çalışmıştık. Fakat burada bir aile sel sularına kapıldı. 4 kişiden birinin kişinin cenazesine ulaştık” dedi.
Koordinatör valilerin, tüm görevlilerin bölgede olduğunu ifade eden Soylu, “Yollar açık, elektrik var, su var” diye konuştu. Bölge için birkaç gündür uyarıları olduğunu ifade eden Soylu, özellikle dere yataklarının etrafında bulunulmamasını istedi. Soylu, “İlgili yerlerde arkadaşlarımızın uyarısı var, uyarılara da riayet etmek gerekir” ifadelerini kullandı.
Sağanak yağış nedeniyle çadırları su bastı
Şanlıurfa’da sağanak yağış nedeniyle Eyyübiye ve Haliliye ilçeleri başta olmak üzere kentteki çok sayıda sokak ve caddeyi su bastı. Bazı evlerden gelen su baskını ihbarlarına Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler müdahale etti. Akçakale ilçesinde arazide bulunduğu sırada çevresine yıldırım düşen Ömer Oturan, hastaneye kaldırıldı. Oturan’ın hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sağanağın yol açtığı olumsuzlukları bertaraf etmek için kurum amirleriyle sahada çalışma yürüttüklerini belirtti.
Hastalar başka hastaneye sevk edildi
Bu arada Şanlıurfa Valiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Şanlıurfa Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanemizin yoğun bakım servisi şiddetli sağanak yağıştan etkilenmiş olup, serviste tedavi gören hastalarımız başka hastanelere sevk edilmiştir. Bu konuda gerekli tüm tedbirlerimiz alınmıştır” denildi.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise kentte meydana gelen yoğun yağış sebebiyle Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. katındaki “Çocuk Yoğun Bakımda” su seviyesinin yükseldiğinin gözlendiği belirtildi. Su seviyesinin yükselmeye hastalar Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine ambulanslarla sevk edildi.
Harran’da yaklaşık 100 bin dönüm buğday ekili alan su altında kaldı
Sel bölgesinde EKONOMİ gazetesine konuşan ziraat odaları ve belediye başkanları, 10 binlerce tarım arazisinin olumsuz etkilendiğini belirti. İl genelinde etkili olan yağışlar nedeniyle özellikle Harran ilçesinde bulunan tarım arazilerin etkilendiğini kaydeden Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, tahliye kanalların taşması ile bu kanallara yakın arazileri sel bastığı bilgisine ulaştıklarını söyledi. Eyüpoğlu, “Hasarın boyutu için şimdilik bir şey demek erken. Harran bölgesinde bulunan pamuk ambarlarının ciddi şekilde etkilendiği bilgisine ulaştık. Yağışların durmasıyla hasarın boyutu ortaya çıkacaktır. Çok ciddi miktarda tarım arazisinin etkilendiğini düşünüyoruz. Yağışların devam etmesi durumunda hasarın boyutunun artacağı endişemiz var” dedi.
Harran Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz ise, şu anda aşırı yağıştan dolayı tahliye kanalarında suyun yükseldiğini bildirdi. Ekili alanların çoğunun su altında kaldığını ifade eden Özyavuz, “Endişemiz bundan sonra yağması beklenen yağışların söz konusu tahliye kanallarının kaldıramayacağı. Tahliye kanalları taşarsa hem ilçe merkezi hem de ekili arazilerimiz su altında kalır. Tahliye kanaları şu an tam taşma sınırda bulunuyor.
Çok ciddi bir tehdit altındayız. Yağışın verdiği zarar her geçen saat gittikçe artıyor, yaklaşık 100 bin dönüme yakın alan ekili tarlalar su altında. Özellikle çukurda olan köylerde zarar daha da fazla. Su altında kalan tarlalarda buğday ekili” diye konuştu.
Harran’da iki mahallede su 40 santim yükseldi
Harran’da Atatürk barajı kanallarından salma sulama sistemiyle, tarım arazilerinin sulandığını belirten Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz, şu anda metrekareye yaklaşık 200 kg yağışın düştüğünü söyledi. Yağışların devam ettiğini ve AFAD tarafından uyarıların yapıldığını aktaran Özyavuz, su miktarının daha da yükselme olasılığının bulunduğunu bildirdi. Harran ilçe merkezinde iki mahallede su seviyesinin 40 santime kadar yükseldiğini açıklayan Özyavuz, “Bazı köylerimiz sulardan etkilendi ama daha çok sıkıntı Şanlıurfa il merkezinde yaşanıyor. Bizi rahatlatan durum buranın ova olması ve tarlaların olması. Şu anda bütün köylerimize ulaşıyoruz. Sahada 15 kepçe, 7 ekskavatörümüzün yanı sıra ŞUSKİ ve DSİ bizlere destek veriyor. İlçemizde şu ana kadar bize herhangi bir kayıp ihbarı yapılmadı. Bir tek su yüksekliğinden dolayı biraz vatandaşlarımız endişeli” dedi.
Kahta’da 10 bin dönüm tarım arazisi etkilendi
Adıyaman Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, ilçelerinde aşırı yağıştan dolayı birçok tarlayı su bastığını söyledi. Yağışların halen devam ettiğini ve köy muhtarlarının çoğuyla irtibat kuramadıklarını ifade eden Turanlı, ekili alanların çoğunda su biriktiğini ve ilçelerinde selden etkilenen tarım arazisinin en az 10 bin dönüm olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise ilçelerinde olumsuz bir durumun yaşanmadığını aktardı.
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil de Diyarbakır’da şu ana kadar olumsuz bir durumun yaşanmadığını belirterek, “Bu yağışlar ekinler için iyi oldu, sadece Diyarbakır değil, Adıyaman, Batman gibi Güneydoğu’nun her tarafında iyi yağışlar aldı. Bu yağışlar ekinlerin ihtiyaç duyduğu bir zamanda oldu” dedi.
Bakan Süleyman Soylu sel bölgesinde
Selin vurduğu Adıyaman’ın Tut ilçesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kaybolan 3 kişi için arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Soylu, “163 kişilik bir arama kurtarma ekibimiz çalışıyor, yaklaşık 10 ekip. Tabii selle ilgili gerekli hem uyarılar yapmıştık, hem de bölgede gerekli tedbirleri almaya çalışmıştık. Fakat burada bir aile sel sularına kapıldı. 4 kişiden biri kişinin cenazesine ulaştık” dedi. Koordinatör valilerin, tüm görevlilerin bölgede olduğunu ifade eden Soylu, “Yollar açık, elektrik var, su var” diye konuştu. Bölge için birkaç gündür uyarıları olduğunu ifade eden Soylu, özellikle dere yataklarının etrafında bulunulmamasını istedi. Soylu, “İlgili yerlerde arkadaşlarımızın uyarısı var, uyarılara da riayet etmek gerekir” ifadelerini kullandı.